Därför är hudens mikrobiom avgörande för din hudhälsa

Hudens mikrobiom behöver bestå av fler goda än onda mikroorganismer för att huden ska kunna utföra sin mest grundläggande funktion - att skydda vår kropp från yttre hot mot vår hälsa. Cecilia Dieden berättar om hur vår moderna livsstil försvagar hudens mikrobiom, och vad du kan göra för att återställa den naturliga balansen.

Under sina två decennier i hudvårdsbranschen växte Cecilia Diedens insikt om att hudvård är så mycket mer än vilka produkter vi använder i ansiktet. På så sätt väcktes hennes intresse för hudens mikrobiom, en vetenskap vars portar vi än så länge bara har gläntat på. Idag är hon utbildningsansvarig på Esse Skincare Sverige, där hon delar med sig av sina kunskaper om hudens helhetshälsa.

Ditt mikrobiom byggs upp av mikroorganismer

Hudens mikrobiom, eller mikroflora, har utvecklats tillsammans med människokroppen i minst 1,9 miljarder år, men vår förståelse för dess funktion är i jämförelse purfärsk. Hudens mikrobiom är nästan ett eget universum, och dessutom ett högaktuellt forskningsämne. Ny kunskap presenteras hela tiden, så för den som har ett intresse i ämnet gäller det att hänga med! För bara tio år sedan visste vi till exempel inte att vår kropp och hud nästan till större del består av mikroorganismer än av mänskliga celler.

Mikroorganismer är encelliga organismer, främst bakterier, virus och jästsvampar. Sammantaget utgör dessa kroppens mikrobiom. På huden och i kroppen finns det otaliga stammar och arter av mikroorganismer, och Cecilia beskriver hur de tillsammans med hudens celler bildar ett ekosystem.

Ett ekosystem är en miljö där många olika livsformer samverkar för en gemensam fördel. Precis som att vi har ekosystem på vårt jordklot, har vi också ekosystem i vår kropp och på vår hud.”

Cecilia delar in kroppens mikroorganismer i tre huvudsakliga grupper:

  • Goda mikroorganismer har en positiv effekt på vår hälsa, och där många faktiskt hjälper oss att överleva. De skyddar oss, hjälper oss bland annat med matspjälkningen, producerar vitaminer och reglerar vår metabolism av toxiner. Probiotika är ett samlingsbegrepp för dessa goda mikroorganismer, medan prebiotika är den näring som de goda mikroorganismerna behöver.
  • Onda, eller patogena, mikroorganismer kan vara potentiellt skadliga och utgöra ett hot mot vår hälsa.
  • Neutrala mikroorganismer finns på huden och gör varken till eller från för vår hälsa.

Ett svagt mikrobiom kan orsaka hudproblem

Huden är täckt av mikroorganismer. När det av någon anledning bildas en “lucka” på huden, där inga mikroorganismer finns, kommer olika typer av mikroorganismer försöka få fäste där. Om en skadlig mikroorganism landar på luckan startar en inflammation på det stället.

Vårt immunförsvar kan i de flesta fall hantera denna typ av inflammation, men om den inflammatoriska belastningen blir för hög är risken att immunförsvaret inte hänger med. Cecilia menar att det kan leda till inflammatoriska hudtillstånd som exempelvis rosacea, akne eller eksem. 

“Föreställ dig att du har en trädgård med en plätt där det alltid växer ogräs. Vad du än gör så kommer ogräset alltid tillbaka. Men vad hade hänt om du hade planterat en växt på det här stället? Då hade den här växten tagit över och du hade inte sett ogräset mer. Samma sak är det på huden! Har du ett ställe där du alltid får någon form av problem som eksem, rosacea eller acne, då är det för att du har för få goda bakterier som kan kontrollera de potentiellt skadliga.”

Fält av utblommade maskrosor
Photo by Jason Long on Unsplash

Vår moderna livsstil är förödande för mikrobiomet

Originalfunktionen för huden är att fungera som en skyddsbarriär för kroppen, och ett fungerande mikrobiom är en viktig del av denna barriär. När vi levde på ett traditionellt sätt, med en helt annan tillgång till sol, vegetation och en balanserad kost, hade vi också den optimala hudhälsan. 

I det moderna samhället har vi många krav och förväntningar på hur vår hud ska kännas, se ut och uppföra sig. Paradoxalt nog har vår hudhälsa försämrats drastiskt under de senaste 200 åren. Vi vet också att vi har tappat ungefär en tredjedel av våra goda mikroorganismer på grund av vår moderna livsstil. Vår hud har helt enkelt inte hunnit anpassa sig till vårt stillasittande inomhusliv med skärmar och ofta näringsfattig mat.

Vi har heller inte tillräckligt stort inflöde av goda mikroorganismer, trots att vi egentligen är i större behov av ett fungerande mikrobiom än någonsin på grund av dagens inflammatoriska belastning från kläder, hudvårdsprodukter och annat i den omgivande miljön.

Probiotisk hudvård bygger upp ditt mikrobiom

På grund av denna moderna påfrestning på huden, är det viktigt att försöka behålla sina goda mikroorganismer i så stor utsträckning som möjligt. Det kan också vara bra att tillföra goda mikroorganismer utifrån.

“Vi måste försöka återskapa hudens grundläggande funktion genom att hitta pusselbiten mellan den ursprungliga och den moderna livsstilen. Det är där probiotisk hudvård kommer in i bilden; det handlar om att länka hudens tänkta funktion till hur vi lever idag.” 

Genom att stötta hudens mikrobiom kommer du att få en hud som är pålitlig och stabil, och som står emot inflammatorisk belastning på ett helt annat sätt. Huden blir tätare och fastare, vilket i sin tur leder till att fukten bibehålls i huden. Rent visuellt leder det till en hud som upplevs som hälsosam, fyllig och strålande.

Vill du veta mer om hur du kan stötta ditt viktiga mikrobiom?

På Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka både 2021 och 2022 utgåvan tar vi upp hudens mikrobiom flera omgångar från olika perspektiv. Att förstå huden och hur den fungerar är a och o för att på rätt sätt kunna sköta om den och uppnå optimal hudhälsa och välmående. Därför bjuder vi in till en hel vecka av hudkunskap med helhetstanke.

Kort om Cecilia Dieden

Med 20 år i branschen som hudterapeut har Cecilia en bred kännedom om hudtillstånd, produkter och behandlingar. De senaste åren har hon specialiserat sig på kunskapen om hudens mikrobiom och hur vår hudhälsa är helt kopplat till balansen av mikrooganismer på och i vår hud.

Esse Probiotic Skincare strävar efter att skapa de mest effektiva, professionella hudvårdsprodukterna – på ett ansvarsfullt sätt. Med vetenskapen om att hudens helhetshälsa helt är kopplad till hudens mikrobiom, balansen av mikroorganismer på och i din hud, tillsammans med stor passion för etik och certifieringar, formuleras alla produkter med tankesättet om grön kemi för en hållbar produktion och utan kompromiss på effekt och resultat.

Kontaktlänkar

Self-Care Planner

Naturlig HudvårdEgenvårdplanerare

Superfin och lättanvänd Self-Care Planner som är indelad i tre delar:

  • Del 1: Återupptäck dig själv och dina passioner.
  • Del 2: Självvårdschecklista som hjälper dig att sätta rätt fokus, hålla koll på dina goda vanor och utvärdera din vecka.
  • Del 3: Personlig 30-dagarsutmaning för dig att fylla i och följa dina mål.

Använd Egenvårdsplaneraren kontinuerligt varje dag & vecka så kommer du att kunna se helheten och få en överblick över vad som ger dig glädje och harmoni.

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg

Därför är hudens mikrobiom avgörande för din hudhälsa

Hudens mikrobiom behöver bestå av fler goda än onda mikroorganismer för att huden ska kunna utföra sin mest grundläggande funktion – att skydda vår kropp från yttre hot mot vår hälsa. Cecilia Dieden berättar om hur vår moderna livsstil försvagar hudens mikrobiom, och vad du kan göra för att återställa den naturliga balansen.

Läs mer »