Säkerställ ditt upptag av näringsämnen med 3 kraftfulla knep

För att kroppen ska kunna ta upp näring och fungera optimalt räcker det inte med att äta bra mat och att ta sina kosttillskott - återhämtning, tarmfunktion och rätt kombination av olika näringsämnen är minst lika viktigt. Kostrådgivaren och näringsterapeuten Cecilia Lassfolk (a.k.a. “Morotsliv”) beskriver hur du ska tänka för att öka ditt näringsupptag.

Vi blir ofta matade med budskapet “Ät en allsidig och varierad kost, så får du i dig allt du behöver”. Men stämmer det verkligen? Kostrådgivaren Cecilia Lassfolk, mest känd som “Morotsliv”, berättar hur det egentligen ligger till.

Hur mycket behövs av varje näringsämne?

Enligt Cecilia är den dagliga kosten det absolut viktigaste för att få i sig de näringsämnen man behöver. De flesta behöver också en bas med olika kosttillskott för att förhindra att näringsbrister uppstår.

Hur mycket behöver vi av respektive näringsämne, då? Cecilia delar in intagsdoserna i tre kategorier: 

  • Rekommenderat dagligt intag (RDI). Den nivå som behövs för att man inte ska utveckla allvarliga brister. 
  • Optimalt dagligt intag (ODI). Den nivå som behövs för att kroppen verkligen ska fungera  på topp. Ofta den nivå som man bör sträva efter att få i sig!
  • Terapeutiskt dagligt intag (TDI). Den nivå som behövs om man redan har utvecklat en brist. Det innebär att man tar stora doser under en kortare period. När det gäller TDI råder Cecilia till försiktighet.

“Terapeutiska doser kan verkligen göra underverk, men då är det otroligt viktigt att man gör det under översyn av en näringsterapeut. Börja aldrig att ta hästdoser av något enskilt näringsämne på egen hand!”

En näringsterapeut går igenom hela din livssituation och drar utifrån den slutsatser om vilka näringsämnen du kan behöva tillföra. De faktorer som vägs in är bland annat eventuella symptom, kosthållning, sömn och nuvarande näringsstatus. Terapeuten har koll på vilka tester som är lämpliga för just dig. Det kan röra sig om till exempel blodprov, avföringsprov eller hårmineralanalys.

Får du tillräckligt med återhämtning?

Som de flesta vet är stress otroligt tärande på kroppen. Cecilia beskriver hur stressen “äter upp” de näringsämnen som annars behövs i andra processer i kroppen. När kroppen får signaler om att den är hotad är inte matsmältning och näringsupptag kroppens högsta prioritet. Cecilia framhåller att långvarig stress tillslut kommer att få negativa följder.

“Kroppen märker ingen skillnad på om du blir jagad av ett lejon eller om du har bråttom att ta dig mellan A och B.”

Även tanken på att man kanske har näringsbrist kan förstås vara en stress i sig. Men här har Cecilia ett lugnande besked.

“Ta det lugnt! Stressa inte upp dig över din näringsstatus. ALLA har brister. Det är ingenting du behöver vara rädd för – det allra mesta går att lappa!”

Kroppen har en fantastisk förmåga till självläkning, bara man ger den en chans till det. En viktig del i det är återhämtning. Forskningen visar om och om igen hur otroligt viktigt det är med återhämtning, understryker Cecilia. Får vi ingen återhämtning har vi helt enkelt ingen nytta av allt det andra positiva vi gör för vår hälsa.

“Ta dig tid för återhämtning: meditation, promenader i skog eller vid havet – just den där vilan du har när du inte sover, utan bara går ner i varv och lyssnar på kroppen.” 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Kan din tarm ta upp näringsämnen?

Ibland är det inte näringsupptaget i sig som är problemet – i många fall behöver man börja med att läka tarmen. Många har tarmproblem som leder till att man får problem med att ta upp näring. Om tarmen inte kan ta upp näring är det förstås ingen idé att ta en massa dyra kosttillskott.

För att stötta tarmen kan det vara bra att ta bort sådant som belastar tarmen, som till exempel gluten. Cecilia påpekar att även om du i vanliga fall tolererar gluten så kan gluten i vissa fall göra det svårare för tarmen att fungera som den ska när den redan är överbelastad. Hon belyser dessutom vikten av en fungerande bakterieflora.

“Det som din tarm berättar för dig, är det som dina bakterier berättar för dig. Men om tarmfloran är i obalans, med mycket sjukdomsalstrande bakterier, då kommer dessa bakterier skicka signaler till hjärnan. Du behöver alltså läka din mage och balansera din tarmflora – sen kan du börja lita på din magkänsla igen!”

Kombinerar du olika näringsämnen på rätt sätt?

Cecilia menar att effekten av respektive näringsämne ökar mångdubbelt när du intar flera samtidigt, och det gäller inte minst antioxidanter. Näringsämnen som gynnar varandra på det sättet kallas för synergister. Det är också viktigt att ha koll på antagonister, det vill säga näringsämnen som på olika sätt motarbetar varandra.

 “Om du till exempel tar jättestora doser med zink, så kommer du att tränga undan koppar, och vice versa. Tar man stora doser av ett näringsämne under lång tid behöver man också ta ämnets antagonister, annars kommer man att få brist på dem istället. ”

Det allra bästa är att få sin näring från den mat man äter. Genom att äta så färgrikt som möjligt, får du i dig bland annat flavonoider, karotenoider, vitaminer och mineraler. Variera mellan att äta varm och kall mat, och se till att du får i dig tillräckligt med fett. Framför allt hjärnan och hjärtat behöver fett. Med andra ord – ät en fet regnbåge varje dag! Cecilia har skrivit en noggrann guide om just fett i kosten som du kan läsa här.

Vill du lära dig mer?

Vill du lära dig mer om vilken kost du kan äta och vilka kosttillskott du kan ta för att optimera ditt näringsupptag?

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka 2021 kan du se hela föreläsningen med Cecilia Lassfolk och lära dig från många fler experter inom helhetstänkande hudvård och hälsa. Tänk Netflix fast för hudvård!

Kort om Cecilia Lassfolk "Morotsliv"

Cecilia ”Ila” Lassfolk kommer från Pörtom i svenska Österbotten i Finland och är sen några år tillbaka bosatt i Stockholm.

Ila är bland annat utbildad specialbarnträdgårdslärare, beröringspedagog samt diplomerad kostrådgivare och näringsterapeut från Nordiskt Näringscenter i Stockholm.

Hon jobbar sedan 2015 heltid som egen företagare i form av hälsoinfluencer, bloggare och föreläsare och driver Morotsliv. Hon har dragit hundratals föreläsningar och workshops sedan 2011 inom kost och näring, naturlig hud- och hårvård samt kemikalier i hemmet. Ila är också bakom kurssidan Mina Webbkurser.

Hon har också släppt över 120 poddavsnitt med podcasten ”Fanny och Ila – om holistisk hälsa och hållbar livsstil

Ila vann ”Årets gröna Instagramprofil 2020” av Organic Beauty Awards (OBA), och är från och med 2021 även aktiv i ledningsgruppen för OBA.

Ila vill fokusera på att lägga till hållbara och hälsosamma vanor, snarare än att grubbla över saker man borde sluta med, därav namnet Morotsliv. Pepp för att skapa ett liv där du satsar på det hälsosamma, hållbara, belönande, positiva. Morot istället för piska, helt enkelt!

Morotsliv Cecilia Lassfork Mina webbkurser Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka

Cecilia Lassfolk

Morotsliv, Mina Webbkurser

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg

Därför är hudens mikrobiom avgörande för din hudhälsa

Hudens mikrobiom behöver bestå av fler goda än onda mikroorganismer för att huden ska kunna utföra sin mest grundläggande funktion – att skydda vår kropp från yttre hot mot vår hälsa. Cecilia Dieden berättar om hur vår moderna livsstil försvagar hudens mikrobiom, och vad du kan göra för att återställa den naturliga balansen.

Läs mer »