Vad är korneoterapi? Allt du behöver veta om hudbarriären

Korneoterapi är en behandlingsmetod för huden som fokuserar på att reparera och upprätthålla hudbarriären. Idag har vi en missuppfattning om att hudens yttersta lager är död när det i allra högsta grad är en biologiskt aktiv cellvävnad.

Idag har vi en missuppfattning om att hudens yttersta lager är död när det i allra högsta grad är en biologiskt aktiv cellvävnad.

Korneoterapi, Corneoterapi eller Corneotherapy som det heter på engelska, är en behandlingsmetod för hudproblem med dess grundläggande princip att reparera, upprätthålla och underhålla hudbarriärets försvarssystemen.

Korneoterapi: Reparation av Hudbarriären

Metoden är starkt kopplad till Korneobiologi, vilket innebär att den tar hänsyn till de fysiologiska, biologiska och biokemiska processerna i stratum corneum, det yttersta lagret av epidermis.

Utöver att behandla redan existerande hudtillstånd fokuserar Korneoterapi på att förebygga uppkomsten av hudproblem. Dess strategi leder naturligt till att förhindra att huden åldras för tidigt.

Tre kvinnors ansikten bredvid varandra- Vad är Corneotherapy Korneoterapi

Döda hudceller är inte döda

Forskningen visar tydligt att det yttre lagret av corneocyter i stratum corneum är en biologiskt aktiv cellvävnad. 

Dr. Albert Kligman, och hans partners upptäckte att stratum corneum, och den lipidbarriär som håller den intakt, spelar en betydande roll för hudens hälsa.

Den kan skicka många signaler till den underliggande levande epidermis och påverkar de regenerativa processerna i djupare lager av huden.

Bevara hudens integritet

En nyckelprincip i Korneoterapi är att bibehålla epidermis integritet. Terapeutiska åtgärder ska arbeta från de yttre lagren av epidermis inåt för att undvika onödig stimulering av hudens försvar- och immunsystem. 

Korneoterapi handlar om att använda behandlingar som hjälper huden att hålla sig stark och skyddad. Det innebär att vi vill se till att hudens egna skyddssystem fungerar så bra som möjligt.

Genom att hålla det inbyggda immunförsvaret friskt kan vi minska risken för inflammation, som är en orsak till olika hudproblem såsom:

  • EFAD (Essential Fatty Acid Deficiency) – när kroppen saknar viktiga fettsyror som behövs för att hålla huden frisk.
  • Xerosis – när huden blir onormalt torr och förlorar sin fukt.
  • Itchyosis – ett tillstånd där huden blir extremt torr och kliar mycket.
  • Eksem – en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar rodnad, klåda och ibland blåso

Korneoterapi löser hudproblem genom att först hitta och sedan behandla grundorsaken individuellt

Korneoterapi är en personligt anpassad metod för hudvård och behandling. Den följer en logisk väg för att förstå och definiera orsakerna till hudtillstånd innan lämpliga behandlingar och terapeutiska åtgärder väljs i en följd som leder till det bästa resultatet. 

Detta skiljer sig från den mer ytliga strategin att bara behandla symtom utan att söka efter grundorsakerna.

En av de stora fördelarna med Korneoterapi är att den i hög grad är fri från biverkningar, vilket gör den till ett attraktivt alternativ jämfört med behandlingar med topikala läkemedel.

Genom att använda Korneoterapi förebyggande kan man förlänga tiden mellan symptomutbrott och minska eller till och med undvika behovet av traditionella hudkrämer som innehåller steroider eller kortison.

Hudcellens liv - korneocytens vandringen till hudytan

Under hela denna livscykel från botten till toppen, spelar keratinocyten en central roll i att skapa och upprätthålla hudens integritet och barriärfunktion.

1) Keratinocyt (Basalcell):

Cellen börjar sin livscykel som en keratinocyt i det basala lagret av epidermis.

2) Spinocyt:

Keratinocyten förflyttas uppåt mot det spinösa lagret av epidermis och kallas nu spinocyt.

3) Granulocyt:

Vidare upp i epidermis når cellen granulocytstadiet, där den börjar ackumulera keratohyalin, en substans som bidrar till keratinproduktion.

4) Kornocyt:

Keratinocyten omvandlas till kornocyt när keratohyalin-granulerna sammansmälter och bildar keratinkorn.

5) Lukidocyt:

Keratinocyten når det ljusa lagret av epidermis och kallas nu lukidocyt. Cellen tappar sina organeller och förbereder sig för avstötning.

6) Corneocyt (Död cell):

Fullt mogen och avstött keratinocyt som nu kallas corneocyt. Den är död och har ingen cellkärna, men bidrar till att bilda det yttre skyddande lagret av huden, stratum corneum.

Förstå hudcellens livscykel och du kommer förstå vad den bästa hudvården är - Kurs & Föreläsning

En mycket ingående kurs inom korneoterapi och hudcellens livssykel finns på IAC International Association for Applied Corneotherapy.

Kurs: Jag har själv gått den och den är helt fantastiskt. Jobbar man med hud eller vi förkovra sig i verklig hudförståelse, så rekommenderar jag starkt att gå denna kurs: >> Introduction To Corneotherapy Online Course

Föreläsning: Du kan också se på gratis föreläsningen korneoterapeuten Maria Rylott-Byrd har gjort för HolistiskHudvard.se. I slutet av den förklarar hon mer om Corneotherapy: >> FÖRELÄSNING: UTMÄRK DIG SOM HUDVÅRDSSPECIALIST – 3 VIKTIGA METODER FÖR FRAMGÅNG!

 

Information för detta inlägg är tagen från https://corneotherapy.org/ och anpassat för bättre läsupplevelse.

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg