Vad betyder dina hudproblem? Lär dig tyda kroppens signaler!

Kroppen berättar om vad som händer på insidan, och det sker ofta via kroppens största organ - huden. Gabriela Lexmyr Lindström, grundare och ägare av kliniken Turkos, berättar om hur olika hudproblem signalerar om allt ifrån tarmflorans status till inomhusluftens fukthalt.

Ibland kan det vara svårt att tyda kroppens och hudens signaler. Vi ser att vi har hudproblem eller känner att magen krånglar, men vi vet inte varför det är så. Det är precis det här som Gabriela vill hjälpa människor med – att förstå kroppens eget språk.

Vänd ditt hat mot dina hudproblem till nyfikenhet

Enligt Gabriela Lexmyr Lindström, terapeut, grundare och ägare av kliniken Turkos, är vi alla experter på oss själva. Däremot kan man ibland ha svårt för att förstå vad ens erfarenheter egentligen betyder. Många vill bara att huden ska bete sig, och blir ledsna och arga på sin hud när den inte gör det.

“Jag vet inte hur ofta jag hör ‘om det bara hade varit någon annanstans än i ansiktet’. Men om hudproblem visade sig på en annan del av kroppen skulle nog många inte ens lägga märke till det, och än mindre försöka göra något åt det.”

Gabriela önskar att människor skulle börja tycka att hudens uttryck är något intressant, istället för något ont – att man ser det som att kroppen eller ansiktet försöker hjälpa oss att göra bättre val. Om man väljer skonsamma vägar blir resultatet dessutom mer hållbart i längden.

Svåra tillstånd handlar ofta om livsstil, och då behövs beteendeförändringar för att tillståndet ska förbättras. Men man behöver sällan vända 180 grader på en gång när det gäller livsstilsförändringar. Samtidigt har de flesta ett hum om vad som faktiskt är hälsosamt.

Gabriela understryker att det handlar om att ta små steg i rätt riktning, och att varje dag fundera över hur man kan åstadkomma små förändringar som i längden gör skillnad.

“Vad är det minsta jag kan göra idag för att det ska bli lite bättre när det gäller min kost? Kanske kan jag introducera någon ny färg i maten? Kanske blåbär?”

Hudproblem har ofta en djupare förklaring

Gabriela beskriver några av de hudproblem som hon ofta kommer i kontakt med på kliniken:

Torr hud

kan enligt Gabriela liknas vid ett lapptäcke där sömmarna mellan rutorna har gått upp. I sömmarna borde det ha varit fetter, som av någon anledning inte finns där längre. Ofta beror det på att man inte tar upp tillräckligt med fett från kosten, vilket kan orsakas av brist på saltsyra eller enzymer. 

Sedan blir det förstås inte bättre av att vi lever i ett torrt inomhusklimat, framför allt på vintern. Om du har torr hud bör du undvika alltför långa och varma duschar. Smörj gärna in dig med olja redan innan duschen, och använd gärna oljerengöring i ansiktet.

Rosacea

är en autoimmun sjukdom där kärlbildningen har blivit för omfattande. Sjukdomen uppstår många gånger i miljöer med torr luft. Tunnare hud drabbas i större utsträckning. En person som har fått rosacea på huden har ofta problem även med tarmen eller andra liknande vävnader. Det positiva är att om man väl börjar ta hand om sin tarm, så börjar ofta även de andra problemen lösa sig. Om du har rosacea är det viktigt att du har en bra rotation i din kost.

Perioral dermatit (PD)

består av röda utslag som ofta uppstår vid munnen och ibland kring ögonen. Även PD är en autoimmun sjukdom som beror på problem vid kärlbildningen. Om du har hudproblem på grund av PD kan det vara fördelaktigt att se till att din mage fungerar som den ska, bland annat i form av att äta bra fettsyror.  

Akne

är ett hudproblem som kan triggas av livsstilsfaktorer som stress och dåliga kostvanor. Gabriela kallar akne för “diabetes på huden”, vilket indikerar att problemen ofta är relaterade till blodsockersvängningar och insulin. 

Tvätta inte huden för intensivt vid akne – risken är att huden blir uttorkad och att du tillslut utvecklar rosacea istället. Om du har akne behöver du se över dina vitaminnivåer och tvätta huden med en mild rengöring. Byt handdukar och örngott ofta.

Lymfans avgörande roll för hudens hälsa

Bland det första man bör titta på när man står inför olika hudproblem är lymfsystemet. Ett fungerande lymfsystem är avgörande för att huden ska kunna läka – vare sig det gäller torr hud, rosacea eller akne.

Lymfsystemet bidrar inte bara till att eventuella hudproblem ordnar upp sig, utan gör att man mår så mycket bättre på alla plan. Gabriela påpekar att vissa signaler om hur lymfsystemet mår är ganska tydliga. Exempelvis kan svullna lymfnoder betyda att lymfflödet inte fungerar som det ska.

“Om lymfsystemet fungerar ska du ha en grop ovanför nyckelbenet. Samma gäller för armhålan, så kolla hur den ser ut. Är det verkligen en ‘armhåla’, eller är det mer som en ‘armkulle’”? 

Gabrielas tre grundregler för hudvård

  • Rengör huden på kvällen. På morgonen räcker det ofta med återfuktning.
  • Använd så rena hudvårdsprodukter som det går att få tag på.
  • Möt huden där den är idag. Vad behöver just din hud?

Vill du lära dig mer av Gabriela?

Gabriela har föreläst för både Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka (SHH) 2021 och 2022 och vi ser fram emot 2023s bidrag! 

Kolla in ’Inre och yttre hudvård för alla: råd vid rosacea, perioral dermatit och akne’ från SHH 2021 och ’Funktionsmedicinsk hudvård: hur lymfflöde, inflammation och histaminintolerans påverkar den känsliga och reaktiva huden’ från SHH 2022.

Använd koden SHH200IG och få 200 kr rabatt!

Kort om Gabriela Lexmyr Lindström

Hela livet har Gabriela varit intresserad av hälsa och hudvård. Hon är funktionsmedicinare, diplomerad som hudvårdsterapeut, inom näringsmedicin och som lymfterapeut, samt certifierad inom hårmineralanalys och födoämnesintolerans. Hon har basmedicinsk utbildning och ett större antal vidareutbildningar inom områdena hudvård, hormoner, klinisk aromaterapi, fytoterapi, manuella terapier, laser, kroppsläsning, nutrition och hälsa/välmående.

Gabriela är grundare och ägare av Turkos klinik (2008) vars vision är att sprida möjligheten till ett rikare liv genom utvecklingen av en livsstil med hållbar hälsa och hudvård för optimalt välmående. 

Turkos ger kunskap och omtanke om hudvård och hälsa för hela familjens välmående, genom hela livet. Turkos erbjuder även kostnadsfri personlig onlineshopping så du kan hitta rätt produkt för just din hud.

Gabriela Lexmyr Lindström Holistisk hudvård

Gabriela Lexmyr Lindström

Funktionsmedicinare, hudvårdsterapeut, diplomerad inom ett flertal holistiska terapier, grundare av Turkos klinik.

Vill du läsa vidare?

Hudvårdshäfte Inre & Yttre Hudvårdsprinciper

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka Hudvårdsguide
Hudhälsa kommer inte enbart genom hudvårdsprodukter utan till största del genom hur vi lever. Använd följande checklistor för att skapa bättre rutiner som får din hud att stråla lika mycket som din själ – skapa välmående genom helhet!

Dela:

Sök

Om bloggen Holistisk Hudvård

Här hittar du kunskap och inspiration från Sveriges främsta hälsoinspiratörer inom holistisk hudvård som hjälper dig att förstå dig på din hud.

Bloggen belyser hur hud, kropp, själ och miljö hänger ihop och hur du äntligen kan skapa frisk och vacker hud du stortrivs i! 

Du kommer också få tips om om event och utbildningar som delar vårt helhetstänk.

Har du tips eller vill du skriva för oss? Hör av dig till hejsan@holistiskhudvard.se

Säg hej på:

Mest lästa:

Holistisk Hudvård

Relaterade inlägg

Därför är hudens mikrobiom avgörande för din hudhälsa

Hudens mikrobiom behöver bestå av fler goda än onda mikroorganismer för att huden ska kunna utföra sin mest grundläggande funktion – att skydda vår kropp från yttre hot mot vår hälsa. Cecilia Dieden berättar om hur vår moderna livsstil försvagar hudens mikrobiom, och vad du kan göra för att återställa den naturliga balansen.

Läs mer »